Er nettsiden din treg? Dette kan være grunnen

I gamle dager var det helt vanlig at vi måtte vente på at nettsiden ble synlig på skjermen. Er du gammel nok til å ha brukt ISDN eller kanskje til og med modem, så husker du helt sikkert hvordan nettsiden sakte men sikkert ble synlig, forhåpentligvis før du mistet tålmodigheten.

I dag er verden en ganske annen. Brukerne, deg selv inkludert, forventer at enhver nettside skal lastes ferdig på «null komma svisj». I tillegg har hastigheten på nettsiden en betydning for din posisjon i søkeresultatet på Google, dette handler altså også om søkemotoroptimalisering (SEO).

Så, har du noen anelse om din nettside er rask nok?

Test nettsiden din med Pagespeed Insights

Det finnes flere tjenester du kan bruke for å teste hastigheten på nettsiden din, en av de heter Pagespeed Insights. Legg inn adressen til nettsiden din og se hvilket resultat du får.

Pagespeed Insights. Skjermbilde.
Pagespeed Insights gir deg innsikt i hvor rask/treg nettsiden din er og tips om hva du kan gjøre for å forbedre hastigheten.

Denne testen kan være fin å gjøre, da du får en rapport som sier noe om forventet hastighet, samt problemer på nettsiden som kan være verdt å se nærmere på for å gjøre siden raskere.

Tunge bilder er ofte et problem

Et av problemene som mange opplever er at de har for mange tunge bilder på nettsiden. Mye av grunnen til dette kan være at de som har fått ansvaret for å publisere innhold på nettsiden ikke har fått god nok opplæring i bildebruk.

Så, hva kan du gjøre hvis du har mange bilder som åpenbart er for store/tunge på nettsiden?

  • Sørg for at bildene er av en størrelse (bredde x høyde) som passer til formålet. Det er liten vits å ha et kjempestort bilde hvis det skal vises i et mye mindre format på nettsiden.
  • Når du har kontroll på størrelsen/dimensjonene, da er det på tide å optimalisere filstørrelsen.

Optimaliser filstørrelsen

Avhengig av hvilken publiseringsløsning du bruker så kan dette gjøres på flere måter. Mange publiseringsløsninger har dette innebygd, noe som betyr at når et bilde lastes opp så vil det automatisk bli optimalisert. Spørsmålet vil imidlertid være: blir det godt nok optimalisert?

Bruker du Photoshop eller lignende verktøy så har du også mulighet til å optimalisere bildene der, før du publiserer de.

Et godt alternativ, kan være å bruke onlinetjenester, særlig hvis du verken har funksjonaliteten innbygd i publiseringsløsningen eller bruker et verktøy som Photoshop.

Det finnes mange slike onlinetjenester som lar deg optimalisere bilder, noen bedre enn andre. Det som tradisjonelt har vært en utfordring med slike tjenester er at du ikke har kontroll på bildene du laster opp til tjenesten. Kan du stole på at bildene ikke brukes til andre formål? Står det noe med liten skrift som er vanskelig å tolke?

Squoosh til unnsetning

Squoosh er en onlinetjeneste som har et par åpenbare fordeler sammenlignet med lignende tjenester.

  • Den optimaliserer bildene på en ekstremt god måte. Resultatet er filstørrelser som mange lignende tjenester ikke klarer å oppnå.
  • Bildene forlater aldri din PC, all prosessering foregår lokalt. Det betyr at vi ikke trenger å bekymre oss for hva som potensielt kan skje med bildene vi laster opp.

Konklusjon: har du tunge bilder som du ønsker å optimalisere, test ut Squoosh og se hva det har å si for hastigheten på siden din.

Del denne artikkelen:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *