Sende skjemadata på e-post med PHP

Bruker du Dreamweaver og utvikler skjemaer (kontaktskjema, påmeldingsskjema eller lignende) så har du kanskje savnet en mulighet for å enkelt kunne sende skjemadata til en e-postadresse uten at brukeren er avhengig av å ha et e-postprogram installert på maskinen.

Løsningen du ser på bildet nedenfor, bruk av mailto, krever at brukeren har f.eks Outlook eller et annet e-postprogram installert på maskinen, da det er dette programmet som sender e-posten. Dette er med andre ord ingen «heldig» løsning.

form

Utfordringen er at det ikke finnes noen automatisk funksjon i Dreamweaver som lar oss sende skjemadata på e-post uten å kreve at brukeren har en e-postklient.

Det vi ønsker (og nå ser vi bort ifra lagring av data i databaser) er at det brukeren har skrevet inn i skjemaet skal sendes til oss på e-post når brukeren klikker på send-knappen. Dette skal skje automatisk, og det skal fungere selv om brukeren ikke har en e-postklient installert.

For å få til dette trenger vi følgende:

  • en side med skjema
  • en side som skal sende innholdet i skjema til en e-postadresse, samt vise en kvittering til brukeren (kvitteringen kan også vises på samme side som skjemaet eller på en egen side, men for å gjøre det enkelt/ryddig gjør vi dette på samme siden som sender e-posten).

form2Til forskjell fra å bruke mailto, setter vi nå Action på skjemaet til send.php, den siden som skal sende e-posten og vise en kvittering.

Fremgangsmåten er som følger:

  • Bruker fyller ut skjema og trykker send.
  • Brukeren sendes til en ny side (send.php i figuren under). Denne siden sender innholdet i skjemaet på e-post til den adressen vi har oppgitt. Når dette er gjort vises en kvittering til brukeren.

skjema

Siden som skal sende innholdet i skjemaet, representert med send.php i figuren over, er ikke en HTML-side. I eksempelet her benyttes PHP, et populært og mye brukt språk som det er god støtte for på de aller fleste webhotell i dag. Dette kan imidlertid gjøres med en rekke andre språk. Koden vil da være forskjellig, selv om fremgangsmåten er den samme.

Kodeeksempel for send.php

Form-kode, PHP. Skjermbilde.

I eksempelet over må du bytte ut e-postadresse, emne, samt feltene det refereres til, slik at disse samsvarer med hva dine skjemafelter heter.

Ønske du å lære hvordan du utvikler skjemaer inkl. validering av skjemafelter med Dreamweaver? Ta en titt på vårt videregående kurs i Dreamweaver.

Del denne artikkelen:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *