Valg av WordPress tema – 5 ting å tenke på

Valg av WordPress tema, har du vært i situasjonen tidligere vet du at det ikke nødvendigvis er så enkelt. Du skal lage en ny nettside med WordPress, men hvilket WordPress tema skal du velge? Det finnes tusenvis å velge mellom, mange av høy kvalitet, så hva er viktig når du skal gjøre ditt valg?

Altfor ofte ser jeg at man velger tema i WordPress altfor raskt/altfor tidlig i prosessen. Man har ikke tenkt nøye nok igjennom hva man trenger, til den nettsiden, bloggen eller nettbutikken man skal lage.

De fleste blir altfor opptatt av hvordan temaet ser ut, og altfor lite opptatt av hvordan det fungerer og hvilke muligheter som ligger i temaet.

La oss dele temaer inn i 2 hovedkategorier (for å forenkle litt)

  • Temaer som har «alt» innebygd. Dette er temaer hvor mulighetene for tilpasning er mange. Slike temaer kan ofte være litt kompliserte å ta i bruk, da det er mange valg å ta hensyn til. Fordelen er at du gjerne får gjort det alle meste du har tenkt til, kun ved hjelp av temaet.
  • Temaer med mindre funksjonalitet og mindre rom for tilpasning. Fordelen her er at temaet gjerne er enkelt å ta i bruk. Ulempen er at du må kombinere med en del plugins/utvidelser for å få til det du ønsker. Kanskje må du også ty til litt koding for å gjøre tilpasninger.

Så finnes det naturligvis en rekke temaer som går litt på kryss og tvers av denne litt forenklede fremstillingen.

Vil du ha mest mulig ferdig eller vil du tilpasse selv?

Hva du bør velge er umulig å svare på. Det kommer an på flere ting, f.eks. hva slags nettside du skal lage, og ikke minst ditt kompetansenivå. Er du komfortabel med plugins? Er du komfertabel med kode? Kan du tilpasse siden selv, eller er du avhengig av de mulighetene som finnes i temaet du velger?

Valg av WordPress tema – 5 tips

  1. Trenger du et tema hvor «alt» er innebygd slik at du enkelt kan tilpasse det? Eller kan du redigere temaet selv (kode)?
  2. Er du kjent med bruk av plugins og komfortabel med å finne og sette deg inn i plugins etter behov?
  3. Hvor mange menyer er det støtte for og hvor fleksibel er plasseringen av disse?
  4. Hvor mange widget områder har du behov for og hvor er disse plassert?
  5. Layout/kolonner – hvordan er sidemalene delt inn (antall kolonner) og hvor mange sidemaler har du å velge mellom?

Så kunne jeg nevnt responsiv design, men det skal godt gjøres å finne et aktuelt tema i dag som ikke er responsivt.

Jeg kunne også sagt at du bør ha mye fokus på sidelayout, men dette er mindre aktuelt om du bruker en sidebygger ala Page Builder.

For noen vil det også være viktig at farger, fonter osv. er slik du ønsker. Men, avhengig av type tema du velger så vil du kanskje kunne gjøre denne type tilpasninger direkte i WordPress. For andre, som synes det er ok å kode litt så har du full tilgang til koden og kan gjøre akkurat de tilpasninger du måtte ønske.

Konklusjon

Bruk litt tid på å vurdere hvilket tema du skal gå for. Selv om du når som helst kan bytte til et nytt tema så er det mange fordeler med å gjøre et så riktig valg som mulig fra starten av.

Relaterte kurs

Del denne artikkelen:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *