Adobe InDesign: Når er PDF-en egentlig ferdig eksportert?

En av nyhetene i InDesign CS5 er at eksport til PDF skjer i bakgrunnen. Tidligere ble arbeidsstasjonen i realiteten låst når du skulle eksportere en PDF, men nå kan du fortsette å arbeide mens programmet genererer PDF-filen etter dine spesifikasjoner i bakgrunnen. Og en slik eksport kan som kjent ta ganske lang tid, særlig dersom dokumentet har mange sider eller er tung med store bilder og mye grafikk.

Men, denne nye og nyttige funksjonen har en aldri så liten ulempe – for hvordan kan du nå vite at PDF-en er ferdig generert? Før så du jo en dialogrute med en søyle som viste framdriften — nå sendes du tilbake til dokumentet og får ingen som helst beskjed når dokumentet er ferdig.

En løsning kan selvfølgelig være alltid å krysse av for «View PDF after Exporting» i dialogruten for PDF-eksport. Da vil den nye filen åpnes i Acrobat så snart den er ferdig eksportert.

Dialogruten for eksport av PDF.
Kryss av for «View PDF after Exporting» for å åpne PDF-en i Acrobat automatisk.

Men det fins en annen løsning: Velg Window > Utilities > Background Tasks for å åpne det nye bakgrunnspanelet. Panelet viser filnavn og fremdrift for dokumentet eller dokumentene du eksporterer. Det er mulig å eksportere flere filer til PDF samtidig. Men hvorfor er det så vanskelig å tyde informasjonen i panelet?

Background Tasks, liten
Litt trangt panel hvis du ikke utvider det.

Her er svaret: Hvis du virkelig vil se alt som skjer i bakgrunnen, bør du utvide panelet i bredden. Da ser du både filnavn og fremdriftssøylen for alle dokumentene som er under eksport.

Bakgrunnspanelet, stort
Utvid panelet ved å dra i en av sidekantene, slik at all informasjonen vises.

Bakgrunnsutskrift virker når du velger PDF (Print) og når du velger et av alternativene fra Adobe PDF Presets-menyen.

Foreløpig støttes ikke bakgrunnseksport når du eksporterer PDF for interaktive dokumenter, og heller ikke når du eksporterer PDF fra et bokdokument. Da får du den sedvanlige fremdriftssøylen som du kjenner fra InDesign CS4 og tidligere versjoner:

PDF eksport, fremdriftsvisning.
Når det ikke er mulig å skrive ut i bakgrunnen, vises fremdriften mens InDesign er låst for viderer redigering
Del denne artikkelen:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *